Сблъсъци между въоръжени граждани и правителствени сили в провинцията Уараб на Южен Судан взеха най-малко 127 жертви, съобщава БТА. Причината за конфликта е акция по разоръжаването съгласно мирно споразумение в страната.

Сред жертвите има 82 цивилни и 45 войници, по данни на говорител на суданската армия. Очаква се броят на загиналите да се увеличи, защото все още се откриват тела. Има и над 150 ранени от двете страни на конфликта.

Сблъсъците са избухнали в неделя, след като войници от южносуданската армия са започнали акция по разоръжаване на гражданите в град Тондж и са продължили 2 денонощия.

Операцията е част от мирното споразумение между президента на Южен Судан Салва Киир и опозиционния лидер Риек Мачар. То е било постигнато през февруари след месеци преговори и се е очаквало да бъде посрещнато със съпротива от цивилните, ако правителството не осигури достатъчна защита за тях и техния добитък.

Провеждат се допълнителни разследвания и за конкретната случка, започнала атаките. Една от версиите е, че всичко е започнало с убиването на младо момче от военен, след като то е отказало да свали своята кърпа за глава.

Организацията на обединените нации е изпратила мироопазващ патрул, за да оцени ситуацията, а мисията в страната се стреми да предотврати по-нататъшен конфликт заедно с местните власти. Организацията призовава въвлечените в сблъсъците да оставят оръжията си и да възстановят мира в името на своите общества.