До сблъсъци между полиция и протестиращи се стигна в Париж по време на демонстрациите срещу пенсионната реформа, предаде Ройтерс.

Френската полиция изстреля сълзотворен газ срещу участниците в протестите по улиците на града, след като отделни лица с качулки и маски хвърлиха снаряди срещу служителите на реда.  

Протести в Париж
Снимка: Reuters

Около 400 000 души са протестирали днес следобед във френската столица, съобщи днес пред Франс прес синдикатът Се Же ТЕ (CGT). Все още няма официални данни за броя на демонстрантите.

От своя страна президентът на Франция Еманюел Макрон заяви днес, че плановете на правителството му за пенсионната реформа са "справедливи и отговорни" и трябва да бъдат осъществени.

Еманюел Макрон и Педро Санчес
Снимка: EPA

"Трябва да осъществим реформата", каза Макрон на пресконференция в Мадрид редом до испанския си колега Педро Санчес. Френският президент призова също така хората да протестират днес мирно и да избегнат каквато и да е форма на насилие или вандализъм.

Стотици хиляди протестиращи демонстрираха в региони из цялата страна, за да накарат правителството да се откаже от проекта си за вдигане на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Има информация за стълкновения и щети в Париж, Лион и Рен.

Протести в Париж
Снимка: Reuters