Франция демонстрира солидарност с Гърция в спора й с Турция в Източното Средиземноморие. Там започнаха съвместни учения на френски и гръцки бойни кораби. 

Отношенията между Турция и Гърция силно се изостриха, след като властите в Анкара възобновиха сондажите за газ край бреговете на Кипър. Изследователският кораб се придружава от бойни фрегати, което предизвика Атина да изпрати в спорните води свои кораби.

Заради напрежението, турският президент Ердоган тази вечер ще разговаря по темата с Ангела Меркел и председателя на Европейския съвет Шарл Мишел. Утре външните министри на Евросъюза ще проведат извънреден съвет онлайн.

„Развитието на събитията за съжаление показва, че трябва още много да се направи, за да се овладее напрежението. Върховният представител за външна политика на Съюза ще направи всичко възможно за възобновяване на диалога – диалог позитивен и конструктивен,  тъй като ситуацията е изключително обезпокоителна“, заяви Петер Стано – говорител  на върховния представител на ЕС за външна политика.

Турските проучвания се извършват в международни води, които Гърция и Кипър смятат за свой континентален шелф и изключителна икономическа зона, и към които претенции има и Анкара.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!