Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу е провел  телефонни разговори със своите колеги от България, Унгария, Литва, Естония, Италия и Финландия. Това потвърди самият той на официалната страница на външното министерство на югоизточната ни съседка във „Фейсбук“.

Според Анадолската агенция специална тема на разговорите на Чавушоглу с колегите му от Унгария, България и Литва е била ситуацията в Източното Средиземноморие.

Дискусиите са проведени преди извънредния Съвет по външни работи на ЕС, по време на който ще бъде дискутирано нарасналото напрежение между Атина и Анкара, след като Турция обяви, че ще продължи с проучванията и сондажите в региона.

Малко по-рано през деня турският президент Реджеп Ердоган обвини Гърция в разпалване на конфликт и призова ЕС към справедливо отношение към Анкара.

„Няма никаква логика в претенциите на Гърция за юрисдикция върху остров Мейс, който е на 580 километра от гръцкия континент, и само на 2 км от турските брегове“, посочи Ердоган по време на конференция на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Като част от дейностите по проучване на въглеводороди в страната на 10 август 2020 г. Турция издаде NAVTEX (навигационен телекс), като обяви, че нейният кораб „Орудж Реис” ще започне нови сеизмични изследвания в Източното Средиземноморие.

Решението на Турция беше оповестено след споразумението за морските граници между Гърция и Египет, които го подписаха само ден, след като Турция заяви, че ще отложи дейностите си в региона в знак на добра воля и вследствие посредническите усилия на Германия.

Анкара обяви, че не признава споразумението и изпрати „Орудж Реис” да продължи своята дейност в зоната на континенталния шелф на Турция.

Корабът ще продължи проучванията в Източното Средиземноморие до 23 август, заедно плавателните съдове „Чингис Хан” и „Атаман”.

Турция последователно оспорва едностранното сондиране от страна на Кипър в Източното Средиземноморие, твърдейки, че Севернокипърската турска република също има права върху ресурсите в района.

Решението на Турция да обяви нови проучвания в Източното Средиземноморие предизвика тревога в Гърция, която в отговор на тези действия постави в бойна готовност военноморския си флот.