Майкъл Флин – съветникът по националната сигурност на американският президент Доналд Тръмп, подаде оставка, след съобщения, че е подвел вицепрезидента Майк Пенс и други служители за контактите си с руския посланик,

Това става само часове след като друг съветник на държавния глава – Келиан Конуей, заяви, че Флин има „пълното доверие” на Доналд Тръмп.

В писмото, с което подава оставка, Флин посочва, че много пъти е разговарял с руския посланик в САЩ по време на прехода във властта и е дал „непълна информация” за тях на вицепрезидента Майк Пенс.

Вицепрезидентът, явно доверявайки се на Флин, първоначално каза, че съветникът по националната сигурност не е обсъждал с посланика темата за санкциите, макар че по-късно Флин призна, че е възможно да въпросът да е бил повдиган.

Флин беше изобличен от в. „Вашингтон пост”, че е обсъждал американските санкции срещу Москва с руския посланик във Вашингтон Сергей Кисляк, при това преди още адмиинстрацията на Тръмп да е поела управлението на САЩ.

Според изданието Флин провел няколко частни разговора с Кисляков на 29 декември – деня, в който Барак Обама прие рестриктивни мерки срещу Русия заради предполагаемата намеса на Москва в президентските избори в САЩ.

Изданието, което се позова на анонимни настоящи и бивши служители на САЩ, посочи още, че някои висши американски представители са изтълкували тези разговори като „потенциално незаконен” сигнал към Москва за възможна отмяна на санкциите.

Използвани са материали на БТА и БГНЕС