Напрежението в района на Близкия изток продължава. Тази вечер Съветът за сигурност на ООН обсъжда за четвърти път разгарянето на конфликта.

Снощи американският президент Джо Байдън за първи път се присъедини към призивите за примирие. Израелският премиер Бенямин Нетаняху обаче заяви, че операцията ще продължи.

Днес Тел Авив отвори за кратко един от гранично-пропускателните пунктове с Ивицата Газа, за да може да премине хуманитарен конвой. След като оттам дойде нов ракетен и минохвъргачен огън, пунктът беше затворен отново.

Екип на bTV стигна на 10 километра от Ивицата Газа и се оказа под ракетен обстрел.

Европейският съюз призова тази вечер за незабавно прекратяване на огъня. 26 от 27-те страни членки - или всички без Унгария - призоваха двете страни в конфликта за спешно примирие.

Позицията на България: "Продължаващият ракетен обстрел от "Хамас" и други терористични организации по Израел, който тероризира и двете страни, е недопустим и ние го осъждаме".

Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев по време на видеоконферентно заседание на първите дипломати на Европейския съюз.