ЕС призовава за незабавно прекратяване на огъня между Израел и палестинските територии и за установяване на примирие. Това съобщи върховният представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел след днешното извънредно онлайн заседание на Съвета на ЕС по външни работи.

Той отбеляза, че само Унгария не е подкрепила общото европейско становище. Борел поясни, че самият той не е разбрал в какво се състои несъгласието на Будапеща.

По неговите думи "има нюанси" в отношението на отделните държави от ЕС по въпроса, но 26 от 27-те са на мнение, че броят на жертвите и ранените е неприемлив.

Борел добави, че 26 държави осъждат ракетните удари на Хамас "и други терористични групи" по Израел. Изцяло отчитаме правото на Израел да се защити, но съразмерно и според международното хуманитарно право, допълни той.

Борел призова Израел да спре с изселването на палестинци от имотите им в Ерусалим, което е в основата на последните спорове. Палестинците също имат право на сигурност, както Израел, затова е необходимо истинско политическо решение, за да има мир, обобщи той.

Според него засега не може да се очаква преговорите по ядреното споразумение с Иран във Виена да бъдат повлияни от обсъдените днес събития.