Саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман ще посети Турция, съобщи турският президент Реджеп Ердоган пред местни медии.

Датата на визитата ще е  22 юни, съобщава „Дейли Сабах“. Ердоган ще приеме саудитския престолонаследник в президентския дворец и двамата ще обсъдят задълбочаването на двустранните отношения.

Това ще е първото посещение на принц Мохамед бин Салман в Турция след убийството на саудитския журналист Джамал Кашоги. 

Журналистът Джамал Кашоги, сътрудник на вестник „Вашингтон пост“, бе убит на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, където бе отишъл да вземе документи, необходими за сватбата му с турската му годеница. Някога приближен до саудитските власти, Кашоги се превърна по-късно в техен яростен критик. Останките му така и не бяха намерени. Според западни разузнавания операция от такъв мащаб не би могла да се осъществи без знанието на принца.

Визитата на на принц Мохамед бин Салман в Анкара  идва след като турският президент Реджеп Ердоган посети Риад през април, което беше първа стъпка в опит за подобряване на двустранните отношения след десетилетие на дипломатическо напрежение.

По думите на Ердоган „визитата е манифестация на нашата обща воля да започнем нова ера на сътрудничество между двете страни“.