След като НАСА прекъсна всички контакти с Русия, с изключение на сътрудничеството за Международната космическа станция, днес Вашингтон обяви, че прекратява диалога с Русия по още една чувствителна тема – противоракетната отбрана. Властите в Москва реагираха, заявявайки, че и без това сътрудничество почти няма.

Американското министерство на енергетиката спира и редица проекти за сътрудничество с „Росатом”. От "Росатом" посочиха, че гледат на тази стъпка като на погрешна и противоречаща на "конструктивния дух, изграден с министерството на енергетиката на САЩ през последните години".

Междувременно, руското правителство отмени нулевите мита за газа за Украйна, обяви премиерът Дмитрий Медведев, цитиран от ИТАР-ТАСС. След среща с ръководителя на „Газпром” Алексей Милер той допълни, че правителството разглежда възможност за приемане на механизъм за компенсиране на отмяната на износните мита на газа за Украйна, действали в рамките на аванса за базирането на Черноморския флот в Крим.

Цената на газа за Украйна от април 2014 година става 485 долара за 1000 кубични метра, обяви от своя страна Алексей Милер, изтъквайки, че правителството отменя отстъпката от цената според Харковското споразумение.

„Нафтогаз Украйна” е внесла през март около 1,8 милиарда кубични метра газ за сумата от 500 милиона долара, предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки съобщение на „Газпром” след срещата на ръководителите на двете компании - Андрей Коболев и Алексей Милер. „Газпром” оцени на 2,2 милиарда долара общите задълженията на Украйна. По данни от 1 април дългът възлиза на 1,7 милиарда долара.

В този контекст, САЩ призоваха Европа да се отучи от опасната си зависимост от руски природен газ, като казаха, че е време да се обедини и да сложи край на практиката на Кремъл да използва енергийните доставки като политически лост.

„Руснаците възприемат Запада като място с възможности за успех и това тревожи Кремъл”, каза американският президент Барак Обама снощи в изказване на вечеря на Националния комитет на Демократическата партия. „Русия се чувства обсадена, отчасти защото хората там гледат на Запад и когато виждат Европа и САЩ, си казват, че това са страни, където ако положиш усилия, без да имаш връзки, без да си роден в подходяща среда и без да даваш подкупи можеш да успееш”, заяви Обама.

В изказването си той коментира, че присъединяването на Крим към Русия е станало от позиция не на силата, а на слабостта.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната