Решението за статута на Ерусалим ще вземат израелците и палестинците, а не американците, заяви посланичката на САЩ в ООН Ники Хейли. Това е сериозно смекчаване на тона от страна на Вашингтон, след като преди дни официалната американска позиция беше изцяло в подкрепа на израелското виждане, че това е легитимната столица на еврейската държава.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху днес ще се срещне с външните министри на Евросъюза, за да защити решението на Тръмп.

В Кайро ще се проведе извънредна среща на върха на премиерите на Египет и Йордания и краля на Йордания. Консултациите са по инициатива на египетския държавен глава. Египет заедно с Йордания са единствените арабски държави в региона, признали Израел.

Вчера парламентът в Аман заплаши с преразглеждане на мирното споразумение с еврейската държава в знак на несъгласие с решението на Доналд Тръмп. Очаква се тримата да обсъждат начините за законова подкрепа на палестинците да бъде призната държавата им със столица Източен Ерусалим, както гласят резолюциите на ООН.