Правителството на президента на САЩ Джо Байдън предоставя 125 милиона долара за резервни части и други разходи, за да помогне на украинските аварийни екипи да отстраняват повредите, причинени от руските въздушни удари по електропреносната система. Това съобщи днес Саманта Пауър, ръководител на американската агенция, отговаряща за помощта за международно развитие, цитирана от Асошиейтед прес.

Американската агенция за международно развитие (USAID) възнамерява да използва средствата за закупуване на резервни генератори, които да позволят на системите за водо- и топлоснадбяване на столицата Киев да продължат да работят. С парите ще може да бъдат закупени и газови турбини, трансформатори и други жизненоважни за електрическата мрежа компоненти.

Пауър, която участва в Световния икономически форум в Давос, съобщи новината за предоставянето на помощта днес. Агенцията за международно развитие уточни, че парите идват от средствата, одобрени от Конгреса на САЩ в подкрепа на Украйна.

От месец октомври руските войски ожесточиха ударите си по украинската електропреносна мрежа и друга критична инфраструктура, поради което украинците многократно оставаха на тъмно и студено през настоящия зимен сезон, припомня БТА. Аварийните екипи на дружествата за битови услуги работят усилено по отстраняване на щетите от почти ежеседмичните обстрели, за да не спира електро- и топлоподаването.