САЩ ще поискат от Общото събрание на ООН да замрази членството на Русия в Съвета за човешките права - базирания в Женева правозащитен орган на световната организация. Това заяви постоянната представителка на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд, цитирана от Ройтерс.

Тя говори, след като Украйна обвини руските войски в предполагаемо убийство на десетки цивилни в град Буча.

Членството на дадена държава в правозащитния орган може да бъде замразено заради трайно извършване на сериозни и системни нарушения на човешките права по време на мандата й, ако за това гласуват две трети от 193-те страни, представени в Общото събрание на ООН.

Изказвайки се днес в Букурещ, където е на визита, за да се запознае с начина, по който Румъния се справя с потока от украински бежанци, Томас-Грийнфийлд каза: "Участието на Русия в Съвета за човешките права е фарс. Това е грешка, ето защо смятаме, че е време Общото събрание да гласува за (нейното )изключване."

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари Общото събрание на ООН прие две резолюции, осъждащи Русия, с най-малко 140 гласа "за". Москва казва, че провежда "специална военна операция", която има за цел унищожаването на украинската военна инфраструктура.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!