Въоръжените сили на САЩ се ориентират към по-глобални военни учения, за да са по-добре подготвени за една по-настъпателна Русия и за други световни заплахи, заяви американски генерал в интервю за Ройтерс.

Генералът от ВВС Джон Хийли, който ръководи ученията на войските на САЩ в Европа, заяви, че е била осъзната нуждата за по-добра подготвеност за все по-сложни заплахи във всички военни области – по суша, вода и въздух, в космоса и в киберотбраната.

Вече са се състояли военни игри с глобална насоченост в по-малки мащаби, но целта е да се проведат по-обхватни учения до фискалната 2020 година с войски от всичките девет бойни командвания на САЩ вместо да се набляга на конкретен район или род войска като морската пехота.

"Стремим се към глобално интегрирана програма на военни учения, така че всички да работим по един и същ нотен лист в едно комбинирано глобално учение", каза Хийли.

По думите му военните игри и обучения са от решаващо значение за подготовката за възможни конфликти и трябва да отразяват глобалното естество на днешните военни заплахи, включително кибервойната.

Хийли заяви, че в Европа се съсредоточава предимно върху Русия и че отблизо се следят руските военни учения "Запад", които започват следващия месец и според експерти ще включват около 100 000 войници.

Той посочи, че руски наблюдатели са присъствали на неотдавнашните учения на САЩ и НАТО в Черноморския регион, но Москва не е отправила подобна покана за своите военни игри. "Те не са толкова прозрачни, колкото сме ние", отбеляза Хийли.

Русия заявява, че в нейните военни учения ще участват по-малко от 13 000 войници и затова не е нужно да се канят външни наблюдатели.

За догодина САЩ планират 11 големи военни учения с участието на редица съюзници от НАТО от Исландия до Великобритания и балтийските републики, а също евентуално и на Финландия. В тези учения ще участват военновъздушни, сухопътни и военноморски сили.