Целта на САЩ, ЕС и страните от Западните Балкани е една и съща - напредък, докато Русия би желала в тези страни да царят корупция и неуредено положение. Това коментира в интервю за радио „Свободна Европа” американският заместник-помощник държавен секретар Матю Палмър.

„В примера със Северна Македония най-добре се вижда как да се противопоставим на негативното влияние, как да се поеме отговорност и да се сложи край на стагнацията. Това е рецепта, която могат да използват и Сърбия, и Косово”, коментира още американският политик в интервюто, цитирано от „Танюг” и БТА.

Той отбелязва, че по отношение на Западните Балкани политиката на САЩ и ЕС не се е променила и те остават единни: „Както и в предишния четвърт век нашата цел, когато става въпрос за Западните Балкани, е да помогнем на този регион да се придвижи напред към западните демокрации и ЕС, съвместно да помогнем на държавите от Западните Балкани успешно да изпълнят ключов набор от реформи и промени, които ще им помогнат по пътя към евроатлантическа интеграция”.

Според него обаче Русия иска да види „регион, който е поделен, разпокъсан, в който цари напрежение”. Палмър даде пример за негативното влияние на Москва със събитията около Преспанското споразумение, прекратило десетилетните спорове между Скопие и Атина.

„За щастие, визията, която споделят САЩ и Европейският съюз, е една и съща, както и визията на самите страни от Западните Балкани, които желаят успех и напредък”, заявява американският заместник-помощник държавен секретар.