В отговор на поредната провокация от Пхенян Съединените щати призоваха всички страни да прекъснат дипломатическите и търговските си отношения със Северна Корея. 

На извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН американската посланичка Ники Хейли каза, че с последното си изпитание на междуконтинентална балистична ракета във вторник Северна Корея „избра агресията“ пред мирния процес и допълни, че САЩ призовават Китай да преустанови доставките на петрол за съседката си.

„Никога не сме искали война със Северна Корея и днес не търсим такава. Но ако избухне война, това ще е заради продължаващите агресивни действия“ на Пхенян, каза Хейли.

Снимка: Reuters

Тя предупреди, че „ако избухне война, не си правете илюзии, севернокорейският режим ще бъде напълно унищожен“.

Заместник-генералният секретар по политическите въпроси на ООН Джефри Фелтман заяви на заседанието, че се е срещнал с посланика на Пхенян в световната организация и го е предупредил, че страната му трябва „да се въздържа от предприемане на по-нататъшни дестабилизиращи стъпки“.

„На срещата подчертах, че няма нищо по-опасно за мира и сигурността в света от това, което се случва в момента на Корейския полуостров“, каза Фелтман.