Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън спира да прилага споразуменията за убежище със Салвадор, Гватемала и Хондурас, като част от усилията за отмяна на твърдите имиграционни политики, наследени от  Доналд Тръмп, предаде „Ройтерс“.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви в изявление, че САЩ спират да прилагат и започват процеса по отмяната на споразуменията със Салвадор, Гватемала и Хондурас. Това е първата стъпка по пътя за подобряване на партньорството и сътрудничеството в региона, начертан от Байдън.

Споразуменията за "безопасни трети страни" бяха подписани през 2019 г. Те принуждават търсещите убежище от региона да искат убежище първо в тези страни, преди да подадат молба за убежище в САЩ.

Нелегалните имигранти от Централна Америка представляват голяма част от мигрантите, залавяни на американско-мексиканската граница.

Споразуменията със Салвадор и Хондурас никога не са били прилагани, тъй като не са влезли в сила, а споразумението с Гватемала не се прилага от средата на март миналата година заради пандемията, подчертава Държавният департамент.

"Ще поясня, че тези действия не означават, че границата на САЩ е отворена. Ангажирани да разширят легалните пътища за защита и възможности тук и в региона, САЩ са държава с граници и закони, които трябва да се спазват", каза Блинкен.