Президентът Джо Байдън направи извънредно обръщение, в което съобщи, че Съединените щати ще предоставят военна помощ на Украйна под формата на 31 танка „Ейбрамс“.

Той заяви, че това са най-добрите танкове в света и посочи, че тази стъпка се предприема след разговор, който се е провел по-рано днес с партньорите от НАТО и ЕС.

Байдън се е чул с германския канцлер, британския премиер, френския президент и президента на Италия.

Той заяви още, че Америка и светът за обединени, а с действията си помагат на Украйна, но не заплашват Русия.

И Германия реши официално - ще предостави на Украйна танкове "Леопард". Киев и западните съюзници приветстваха решението. Москва го осъди.

Решението на германското правителство идва на фона на критики за бавни действия, но и на опасения за сигурността на страната. Пред Бундестага федералният канцлер подчерта, че действията на Берлин са съгласувани с международните съюзници, а целта винаги е била да се предотврати ескалация между НАТО и Русия.

„Ще продължим да гарантираме, защото действаме на международно ниво, че тази подкрепа е възможна без от това да се увеличават рисковете за нашата страна в грешна посока“, заяви канцлерът на Германия Олаф Шолц.

 „Ясно е. Не ставаме страна във войната“, коментира германският министър на отбраната Борис Писториус.

Германия ще предостави 14 танка. Берлин ще позволи и на други държави да изпратят германска техника на Киев. Украинският президент научи новината по време на интервю за Скай нюз.

„Много съм щастлив и благодаря на Германия, на Великобритания и на Съединените щати, че взеха такива решения. Благодарен съм на целия свят за подкрепата към Украйна. Ще бъда честен - броят на танковете и времето за доставка са решаващи за Украйна“, коментира украинският президент Зеленски.

Киев поиска повече от този вид военна техника.