Здравните власти на щата Лонг Айлънд съобщиха, че две семейни събирания – парти за рожден ден и сватба, са довели до общо 56 нови случая на COVID-19, а близо 300 души са в карантина.

На територията на Лонг Айлънд има забрана за събиране на повече от 50 души на едно място, за да се ограничи разпространението на новия коронавирус. Сватбата е нарушила това правило, но рожденият ден – не. Въпреки това последиците и от двете събития са огромни.

Местните власти са категорични, че подобно нарушаване на правилата няма да бъде толерирано.

На сватбата, която се е състояла на 17 октомври, са присъствали 91 души. От тях 31 – 27 гости, двама служители на място и двама души от кетъринг компания, са дали положителни проби за COVID-19. Това е довело да задължителната карантина на общо 156 души.

На рождения ден на 17 октомври са присъствали около 50 души. Събирането е довело до 26 позитивни случая на новия коронавирус, а 132 души са под карантина.

Новите нарушения идват само две седмици, след като здравните власти в щата глобиха местна зала за празненства, в която се е провел рожден ден на 16-годишно момиче с повече от 80 души гости. На организаторите на празненството е наложена глоба от 12 000 долара. След партито 37 души са дали положителни проби за новия коронавирус, а 270 са поставени под карантина.

От Лонг Айлънд отчитат, че най-често срещаните проблеми в момента са именно такива семейни събирания.