САЩ ще отпуснат допълнителни 10 млн. долара за сигурността на границите на Молдова, съобщи помощник-държавният секретар Виктория Нюланд на пресконференция в молдовската столица Кишинев, където е на посещение преди да дойде в България в понеделник, предаде ИТАР-ТАСС.

Тема на разговорите на Нюланд в Кишинев е била ситуацията в региона във връзка с кризата в Украйна и проблемите в Приднестровието. „Дойдох да изразя подкрепата на САЩ за суверенитета и териториалната цялост на Молдова", обяви тя.

САЩ ще окажат подкрепа за реформите в Молдова, насочени към интеграцията й в Европейския съюз. „Искаме да видим тази република независима, процъфтяваща и европейска", обобщи Виктория Нюланд.

В навечерието на посещението на Нюланд молдовският премиер Юрие Лянка призова ЕС, Русия и САЩ да предотвратят разцепването на неговата страна на фона на растящите опасения, че Русия може да анексира сепаратисткия Приднестровски район на Молдова.
Приднестровието не е признато от международната общност, но има подкрепа от Русия, с която няма обща граница, а граничи с рускоезични райони на Южна Украйна. През 2006 г. жителите му гласуваха в референдум за присъединяване към Русия.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров вчера изрази недоволство, че „Европейският съюз планира да ускори подписването на споразумение за асоцииране с Молдова, в което за съществуването на Приднестровието дори не се споменава”.

По думите му споразумението с Молдова, аналогично на случая с Украйна, европейците се опитват да подпишат „форсирано, през лятото, докато още не са минали редовните избори" там. „В проекта Приднестровието просто не съществува. Не съществува и споразумението с участието на Кишинев и Тираспол от 1997 г., според което Приднестровието има право на
външноикономическа дейност. Случващото се около Приднестровието сега също се игнорира, а там Кишинев и новите украински ръководители фактически организираха блокада", продължи Лавров.

„Всичко това европейските ни партньори подминават с пълно мълчание. Нещо повече, ЕС и, както разбирам, САЩ поощряват такава линия. Искаме да поговорим с тях много сериозно на тази тема, понеже те нагнетяват атмосферата около Приднестровието, като говорят, че едва ли не то ще бъде следващото. Възмутителна провокационна риторика", подчерта Лавров. Според него всъщност те сами се опитват с практическите си действия да създадат непоносима ситуация за Тираспол в нарушение на ангажиментите, даващи на принестровците свобода в придвижването, транзита, външноикономическата дейност. „Това е възмутително, историята на нищо не ги е научила, отново се опитват да създават някакъв цирей в нашите отношения", завърши той.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната