Президентът на Съединените щати Джо Байдън изключи възможността за изпращане на изтребители F-16 на Украйна, съобщи Ройтерс. На журналистически въпрос дали ще бъдат предоставени самолети, той отговори просто „не“.

Миналата седмица Германия и САЩ съобщиха, че ще предоставят на Украйна танкове „Ейбрамс“ и „Леопард“. Президентът на страната Володимир Зеленски обаче поиска и ракети с голям обсег, и изтребители, с които да се защити въздушното пространство на страната.

Отказът на Байдън идва само ден след като германският канцлер Олаф Шолц също отказа да предостави изтребители на Украйна.

В момента украинската армия използва съветски бойни самолети, които са произведени преди повече от 30 години. Въпреки това Джо Байдън многократно е отхвърлял молбите на Украйна за самолетите, като вместо това той се фокусира върху предоставянето на военна подкрепа в други области.

Миналата седмица САЩ обещаха, че ще доставят на Украйна 31 танка „Ейбрамс“. Великобритания и Германия също направиха подобни заявки.

Украинският зам.-министър на външните работи Андрий Мелник приветства това, но поиска от съюзниците си и създаването на "коалиция от изтребители". Още в неделя обаче Олаф Шолц каза, че да се обсъжда изпращането на друга военна помощ, след току-що поетия ангажимент за изпращането на танкове, „изглежда несериозно“.

Той също така повтори пред германския вестник "Тагесшпигел", че НАТО не е във война с Русия и че той "няма да допусне подобна ескалация".

В понеделник френският президент Еманюел Макрон каза, че „нищо не е изключено“, когато става въпрос за оказване на подкрепа за Украйна. Въпреки това и според него тя не трябва допълнително да разпалва напрежението между Русия и НАТО. Еманюел Макрон обаче уточни, че до момента Киев не е отправял подобно искане. 

Други държави от ЕС, включително Нидерландия, все още не са дали окончателен отговор дали ще изпратят изтребители. Полша обаче вече посочи, че е готова да предостави такива в координация с НАТО.