Още паметници, свързани с Конфедерацията, бяха премахнати тази нощ в няколко американски града.

По тъмно в Балтимор, Мериланд, кран демонтира статуи на американски генерали от градския парк.

В Бирмингам, щата Алабама, паметникът на Конфедерацията беше закован с дъски по разпореждане на кмета.

Целта на мерките е да намалят напрежението след сблъсъците в Шарлотсвил, които завършиха с жертви. Те избухнаха заради преместването на статуя на ген. Робърт Лии – историческа фигура в Гражданската война в САЩ.

Протестите не стихват – недоволни от реакцията на президента Доналд Тръмп по случая Шарлoтсвил отново се събраха пред неговата сграда „Тръмп тауър“ в Ню Йорк.

Държавният глава закъсня няколко дни с коментара си, след което не осъди категорично белите националисти и расисти за насилието. Той заяви, че в инцидента е имало „две страни“.

„Не е вярно, че всеки въпрос има две страни. Понякога има само правилно и погрешно. Той греши“, коментира една от протестиращите.

Днес обаче Тръмп повтори думите си пред журналисти: „Гледах кадрите много по-внимателно от вас. Едните бяха необуздани, но и другите също бяха много агресивни. Никой не иска да каже това, но аз сега ще го кажа – групата от другата страна започна да се държи нападателно без пряка провокация“.

Тези думи получиха одобрението на Дейвид Дюк, бивш лидер на КуКлуксКлан, който написа в „Туитър“: „Благодаря ви, г-н президент Тръмп, за Вашата честност и смелост да кажете истината за Шарлотсвил“.

Междувременно друг туит по темата – на бившия президент Барак Обама, се превърна в хит. Той цитира думи на Нелсъл Мандела: „Никой не е роден с омраза към друг човек заради цвета на кожата, произхода или религията му“.