САЩ официално обвиниха Русия в кибератаки, целящи „намеса в президентските избори“ на 8 ноември, съобщи Би Би Си.

Става въпрос за неотдавнашните прониквания в електронни пощи на американски физически лица и институции, включително политически организации. Изтеклите данни разкриха дискусии, водени в Демократическата партия, което доведе до серия оставки, а някои щати съобщиха за пробни атаки върху системи, свързани с изборите. Засега обаче последните не могат да бъдат свързани директно с руското правителство.

Министерството на вътрешната сигурност заяви, че разбиването на имейли „отговаря на методите и мотивациите на направлявани от Русия действия“.

В съвместно изявление на дирекцията на националното разузнаване и министерството на вътрешната сигурност на САЩ се казва, че почти сигурно „най-високопоставени официални представители в Кремъл“ са замесени в успешните атаки.

„Вярваме, че, предвид обхвата на кибератаките и характера на мишените им, само най-високопоставени официални представители на Русия може да са дали разрешение за подобни дейности“, се казва в съобщението.

В изявлението се казва още, че сканирането и проникването в избирателните системи в повечето случаи е дошло от сървъри на руска компания, предаде Ройтерс.

Добавя се обаче, че подмяна на действителни бюлетини или изборни резултати би било „изключително трудно“.

Изтекли през юли имейли на Националния комитет на Демократическата партия показаха силна пристрастност против Бърни Сандърс, който бе съперник на Хилари Клинтън за партийната номинация на кандидат-президент, и това доведе до оставките на ръководителката на партията и на други официални лица, припомня ДПА.

САЩ са решени да защитят интересите си в киберпространството и ще изберат мястото и часа на отговора си към Русия, заяви пожелал анонимност американски официален представител, цитиран от АФП.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков определи като „безсмислици“ обвиненията на САЩ, че Русия е отговорна за кибератаките срещу Демократическата партия, съобщи Интерфакс.

„Това пак са някакви безсмислици. Нашият сайт е подложен на десетки хиляди хакерски атаки всеки ден. Много от тези атаки идват от територията на САЩ. Ние не обвиняваме всеки път Белия дом или Лангли“ (щабквартирата на ЦРУ), заяви говорителят на руското правителство.