Новоизбраният президент на САЩ Доналд Тръмп назначи за висш съветник в Белия дом съпруга на дъщеря си Иванка – Джаред Кушнър, съобщи екипът на Тръмп по предаване на властта.

Това повдига дискусията за конфликт на интереси.

Според американски закон член на семейството на президента не може да заема длъжност в Белия дом. Законът е въведен през 60-те години, когато президентът Джон Кенеди назначава своя брат Робърт за правен съветник.

36-годиният Кушнър беше един от влиятелните и доверени съветници на Тръмп по време на предизборната му кампания. Той е основната фигура, която провежда кампанията в социалните мрежи и съветва Тръмп по въпроси, свързани с политиката в Близкия Изток.

Съпругът на Иванка Тръмп е с еврейски корени и е потомък на влиятелна фамилия. Семейството му е сред големите предприемачи в бизнеса с недвижими имоти. Той е и издател на седмичнито списание „Ню Йорк обзървър“.

Снимка: EPA

Междувременно все повече Холивудски звезди застанаха зад думите на Мерил Стрийп срещу новия президент. Джордж Клуни призна, че не е гласувал за него и не смята, че той е правилният избор за държавен глава. Направи го и Бен Афлек.

Вижте повече във видеото: