Съединените щати може да предприемат санкции срещу участниците в строежа на газопровода за руски газ през Турция за Европа. Това официално обяви държавният секретар Майк Помпео.

След "Северен поток" 2, и "Турски поток" ще попадне под закона от 2017 г. за налагане на санкции на енергийни проекти за пренос на руски газ.

Продължението на "Турски поток" през България условно се нарича "Балкански поток" и в него освен нашата страна участват Сърбия и Унгария. 

„Съединените щати задвижиха процедурата по включване на „Северен поток“ 2 и втората линия от „Турски поток“ 2. Това поставя инвестиционните и други дейности, свързани с тези руски енергийни проекти под риск от американски санкции. Това е открито предупреждение към фирмите, които подпомагат и се подчиняват на руските проекти за влияние, което няма да бъде толерирано. Откажете се веднага или рискувате да понесете последствията.

Нека поясня. Това не се бизнес проекти. Това са ключови инструменти на Кремъл да разширят и експлоатират зависимостта на Европа от руските енергийно доставки“, заяви Майк Помпео. 

Инструмент, който заплашва трансатлантическата сигурност. САЩ са готови да помогнат на европейските си партньори да намерят алтернативи, за да задоволят енергийните си нужди, каза той.  

„Много европейски страни Украйна, Гърция, България, Сърбия, Хърватия, Италия и Румъния вече диверсифицират източниците си отвъд европейските източници. И ние отдавна работим по този въпрос и сме доволни от резултатите към този момент“, каза Франк Фенън, помощник секретар в департамента по енергетика.

В предаването „Лице в лице“ по bTV вицепремиерът Томислав Дончев потвърди, че се очакват санкции.

„Това, което знаем до момента е, че се очаква Вашингтон да наложи санкции. Това може да ни засегне, но може и да не ни засегне. Това не е руска инвестиция, а е инвестиция на Булгартрансгаз, строи се с наши пари и е разширяване на газопреносната мрежа“.

Русия реагира остро.

„Това е използване на политическо влияние за целите на нечистоплътна конкуренция. Показател за слабостите на американската система. Освен силови методи, те нямат ефективно действащи инструменти“, заяви Мария Захарова, говорител на МВнР на Русия.