Три са възможностите в настоящия момент: правителството остава, подава оставка или в рамките на този мандат се формира друг кабинет“, заяви вицепремиерът Томислав Дончев в „Лице в лице“.

Върху кой вариант ще се спрат в ГЕРБ ще стане ясно след няколко дни, защото е „хубаво“ първо да мине Европейският съвет.

Трудно е решението да се намери баланса между гражданския мир и да не вкарваме страната в политически хаос, смята Дончев, но също така е категоричен, че трябва да се „слуша площадът“, не провокаторите и агитките, а тези, които протестират истински, водени от „гнева и разочарованието“.

„Това е тема, която ще съществува и при този и при следващият и при по-следващият кабинет“, смята Дончев, според когото в основата на протеста е изгубеното чувство за справедливост

Вицепремиерът категорично отрече слуховете, че може да замести Бойко Борисов на министърпредседателския пост.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не бих искал да приличам на премиера Орешарски, нормално е лидерът на спечелилата изборите партия да сформира правителството“, заяви Дончев

Иронията е, че (ГЕРБ) имаме интерес от бързи избори веднага, но  държавният интерес е друг, заяви вицепремиерът, който заяви, че му е „неприятно  да го виждат в ролята на някой, който се е вкопчил в стола си и във властта“. Също така заяви обаче, че и трите обсъждани варианти за бъдещето на правителството са лоши.

Вицепремиерът коментира и някои от енергийните проекти в нашата страна. 

„Имаше съобщение от САЩ по отношение на „Турски поток“. То не е много ясно, защото турски поток е в Турция. Тръбата, която се строи в България е разширение на местната газопреносна мрежа. Това не е руска инвестиция, а на „Булгартрансгаз“.

Дончев заяви, че премиерът не е обсъждал на срещата си с посланика на САЩ Херо Мустафа този газов проект при тяхната среща.

Снимка: btvnovinite.bg

Очаква се по-късно тази вечер това решение, което ще бъде взето във Вашингтон да бъде оповестено и да имаме повече конкретика от информацията, с която разполагам е ясно това – ще има санкции за компаниите, които участват в строителството на „Турски поток“, разкри Дончев.

Това е възможно да се отнася до нас, възможно е и да не се отнася, каза Дончев.