Съединените щати мобилизират енергийните си ресурси, за да помогнат на Европа. В ексклузивно интервю пред bTV помощник-държавният секретар на Съединените щати Джефри Паят заяви, че е провел разговори в Анкара, откъдето да позволят на България да използва и турската газова инфраструктура за регазификация.

След края на срещите си с българските официални лица, пред Светослав Иванов дипломатът заяви, че със сигурност енергийната ситуация ще е много по-добра, отколкото тя изглежда в страховете на много хора в Европа.

"Ако Русия доказа едно нещо с тази ужасна война, то е, че тя никога повече няма да бъде разглеждана като надежден доставчик на енергия. Това е следствието от прекъсването на доставките за България, една от първите страни членки на ЕС, която изпита това. Путин демонстрира това с манипулирането на "Северен поток" и според мен е само въпрос на време преди да видим и опит за прилагане на други аспекти от енергийното оръжие на Русия", добави Паят.

За цената на втечнения газ, "Балкански поток" и руските твърдения за преминаването на взрива от Кримския мост през българска територия. Цялото интервю на Светослав Иванов очаквайте в 120 минути“ в неделя.