Борис Акунин е признат за най-популярният писател в Русия за 21 век. След избухването на войната в Украйна тази година, той твърдо заявява своята  позиция срещу военното нахлуване на руската армия и решението на Кремъл. След 24 феувари, Акунин основава фондация "Истинската Русия", заедно с Михаил Баришников и икономиста Сергей Гуриев в помощ на пострадалите.

Григорий Шавлович Чхартишвили, както е истинското име на автора, е роден  в Грузия през 1956г. в семейство на офицер и учителка по литература. Израства в Москва, където живее до 2014г. Завършва японистика в Московския университет. Дълги години работи като преводач от японски и английски. Любовта към книгите  обаче отключва и неговото призвание – думите. Автор е на повече от 60 романа и повести, издадени в милионни екземпляри по целия свят.

За Русия на Путин, мобилизацията и световната политическа сцена, Борис Акунин есклузивно пред Светослав Иванов.

Григорий Шалвович, добре дошли в предаването. За мен е удоволствие! 

Благодаря!

След началото на войната, вие бяхте сред първите популярни хора в Русия, който се обявиха против решението на Кремъл. Защо?

Имаше много руснаци, които веднага се изправиха срещу войната. Защо? Защото голяма част от нас сме против войната. Против агресията, която започна още през 2014г. Всички бяхме против диктатурата. Всички бяхме шокирани. Всички бяхме възмутени. Както предполагам знаете, десетки хиляди души излязоха по улиците. Този полицейски режим обаче доведе до 15 хиляди ареста, вследствие на  което стотици хиляди бяха принудени да емигрират. За съжаление, на милиони хора и досега  им "затварят устите". Въпреки това много от тях рискуват своята свобода и все пак продължават да протестират срещу режима.

А какво ви коства това - да сте против войната? Алла Погачова например също вече изгнание, върху творчеството й е наложено затъмнение. Същото се случва и със съпруга и Максим Галкин.

На мен със сигурност ми струваше много по-малко, отколкото на другите. На първо място, защото съм писател. Да си писател е най-индивидуалната и свободна професия на света. На мен никой не ми е нужен. Особено в днешните дигитални времена, когато толкова лесно могат да общувам с моите читатели. За съжаление, в много по-сложна ситуация се оказаха хората, които творят в други направления. Тези от сферата на шоубизнеса, на журналистиката, от театъра и киното. На тях им се наложи да направят такъв труден избор и точно тези, които направиха този правилен избор изцяло заслужават моето уважение. Те наистина много изгубиха. Сега в Русия е сурово време, в което трябва да се правят избори и аз лично изпитвам съчувствие към моите сънародници. Това много ми напомня Съветските времена, но сега всичко е много по-нагорещено, тъй като допреди това имаше период на творческа свобода, който сега е напълно заличен.

Вашият баща е участник във Великата отечествена война. Как се почувствахте, когато Кремъл заяви, че в Украйна ще се бори с "нацизма и фашизма"?

Отдавна вече нямам илюзии по отношение на режима на Путин. Никой не вярва на това, което говорят. Дори и в Русия. Само някои не особено интелигентни хора. Аз обръщам повече внимание не на това какво казват, а на това какво правят. Действията им в последно време са престъпни и ужасни. Боя се, че занапред ни чакат още повече престъпления и потресаващи действия.

Една от вашите най-известни книги е "История на руската държава". Кой е най-големият исторически мит в Русия, който в момента се използва за оправдаване на войната?

Най-големият мит е в това, че Русия има особен исторически път, в който законите на развитието и цивилизацията не присъстват. Това не е така. Руснаците са като всички нормални хора, както и страната ни е като другите. Друг е въпросът, че руската държава е построена върху основите на това, че тя не може да бъде нищо друго освен империя. Това е голяма централизирана страна, която се държи върху основите на  насилието и страха. Затова и демокрацията е невъзможна. В този вид Русия представлява заплаха и за своите съседи.

Въпреки факта, че толкова лошо се отнасям към Владимир Путин, аз много добре разбирам, че той не е първопричината за симптома на тази болест. Дори и утре Путин да не е на власт, Русия отново ще поеме по същия път. Единственият начин да се реши този проблем с цел Русия да стане нормална страна и да престане да бъде заплаха за своите съседи, е като фундаментално се промени държавата.

Тя не може да съществува, във вид на свръх централизирана власт. Твърде голяма е за такова нещо. Русия трябва да стане Федерация или Конфедерация. Трябва Различните части започнат да  съществуват в съответствие със молбите и нивото на своето население. Само тогава, когато такива части на страната, такива републики могат да съществуват на базата на демократическия режим, например да са част от Европа, то съседството с Русия би било безопасно и изгодно. Това е единственият начин. Затова свалянето на Путин е съвършено недостатъчно. Трябва всички много добре да разберем това.

Какво е мнението ви за ролята на Руската православна църква в момента? И думите на патриарх Кирил, че "греховете на руските войници ще бъдат опростени"?

Може би трябва да се разбира, че греховете на руските войници ще бъдат опростени от патриарх Кирил, а не от Бога. Има огромна разлика. Що се отнася до Православната църква в Русия, тя вече 300 години е "слуга" на държавата. И съответно такова е и моето отношение към нея. Освен това трябва да се разбере, че в съвременна Русия тя не е сериозна политическа и обществена сила, защото нейният авторитет към днешна дата не е голям.

А какво се случва вътре в руското общество? Социологически проучвания показват, че 70% подкрепят войната.  Може ли да се доверим на подобни сондажи на фона на спецификата на режима в Москва?

Първо, на подобни анкети, свързани с общественото мнение, в такава полицейска държава, не трябва да се вярва. Аз много внимателно следя такива запитвания и виждам, че те се правят със затворени въпроси. Подкрепяте или не подкрепяте, за Путин или против Путин. В несвободна държава на такива въпроси хората или не искат да отговарят, или отговарят неискрено. Повече или по-малко, точна картина дават така наречените косвени въпроси, които създават съвсем друга картина.

На второ място, на 21 септември в Русия се случи много важно събитие, а именно мобилизацията. Това много силно промени настроенията в Русия. Путин извика на служба 300 хиляди мъже и още по-голямо количество млади мъже избягаха извън пределите на Русия, които не искат да участват в тази война.

300 хиляди души, от които се очаква да се бият на фронта, не са обучени. Те ще бъдат убивани и то в огромни количества. И уви в Русия ще има много гробове. Това кардинално променя настроенията в Русия. Тук също трябва да се обърне внимание.

Каква е основната цел на Путин в тази война? Или както обичат да питат руснаците - Кто виноват?

Разбира се, че персонално е виновен човекът, прибегнал до подобни решения. В тази диктатура решенията се взимат само от един човек – диктаторът Владимир Путин. Това e неговата лична Химера, неговата лична мания за величие. Това е резултат от неговото откъсване от реалността. Това е неговото желание да бъде велик. Желанието за величество в съчетание с неадекватна представа за реалността – това е много опасен коктейл. Честно казано, аз лично считах Владимир Путин за по-хитър и умен човек. Очевидно за толкова дълги години на власт, той съвсем е загубил връзка с реалността. Бях уверен, че Путин много години ще бъде на власт и страната тихо, тихо ще загива, но на 24 февруари 2022 той извърши самоубийствена грешка, когато започна тази война. Това коренно промени моето мнение и смятам, че краят не е далеч.

Вярвате ли в ядрените заплахи, които Москва периодично изпраща към Европа и света?

Да, вярвам в ядрената заплаха, към която се отнасям много сериозно, защото това е последното и единствено средство, с което Путин разполага. Той няма нищо друго. Той няма никакъв път назад, за да отстъпи. Когато човек няма накъде повече и когато разбере, че краят му наближава и има достъп до ядрено оръжие… Това е много опасна ситуация. Това е най-вече опасна ситуация за съседните страни. В това число влиза и България. Предполагам сте видели новината отпреди няколко дни за това, че рускато военно командване разглежда варианта за използването на ядрен удар в някоя безлюдна територия с цел да наплаши Украйна и целия свят. В тази връзка най-близкото безлюдно място е Черно море. Как може на това да не се гледа като на сериозна заплаха? Аз не мога да си го представя. Това е огромна заплаха за всички нас.

След обявяването на мобилизацията в Русия хиляди мъже напуснаха страната. Има ли възможност точно тези хора, които не искат да се бият да разпалят процес, който да разклати Путин?

Тези, които са избягали - вече ги няма. Революция в Русия могат да направят само тези, които са останали. От тази гледна точка въоръжаването на стотици хиляди непрофесионални "военни" е опасен експеримент. През 1917 г. в именно такова събитие довело до падането на царския режим, тъй като тогава също са били мобилизирани масово т.нар. запасни полкове, в които е имало хора, неискащи да се бият. Те разрушили царския режим.

На мен ми е ясна съдбата на Путин, съдбата на тази война, която няма да се решава на фронта. Тя ще се решава вътре  в Русия. Путин ще остане толкова, колкото продължат да го търпят руснаците. Най-ефективният начин за борба срещу Путин е непрекъснатото обръщане към руския народ. Трябва да се говори за това, че искаме руснаците да бъдат освободени от тази диктатура. Ние сме на тяхна страна. Много ме разстройва тази тенденция, разпространена на Запад относно масовото осъждане на руснаците. Това е в полза само на Путин. Това укрепва неговата позиция. Това подхранва неговата пропаганда, която насажда, че руските сънародници са ненавиждани в цял свят. "Аз може да съм всякакъв, но го правя за вас! Трябва да сме заедно". Това е много опасно. Затова … победа ще има само когато успеем да убедим руското население в това, че без Путин ще има бъдеще и ще бъде по-добре. Това е най-основното.

А възможно ли е събитията да дойдат от най-близкия му военен кръг, особено ако реши да прибегне до използването на тактическо ядрено оръжие ?

Не смятам, че неговите дворцови слуги или както искате ги наричайте... Този пуч ще бъде развален само тогава когато опре ножът до кокала. Когато хората около Путин започнат да се страхуват за личната си участ повече отколкото от него самия. В такива моменти стават големи преврати.

Вашият псевдоним "Акунин" на японски означава "злодей". Кого бихте нарекли Акунин в Русия днес?

Злите са много. В страната се случват много злини. Акунин е по-скоро злодей с размах. Моят псевдоним означава, че романите ми обединяват в себе си галерия от големи злодеи. Аз се интересувам от феномена ЗЛО. Разглеждал съм различни варианти на злодеи. Да, Путин е злодей и то глобален. Това безусловно е така. Това е човек, който вече е изиграл огромна роля в руската история, защото в нашите очи руши страната, съществуваща толкова дълго. Трябва да се разбере, че всичко това ще свърши с разпада на Русия на няколко по-малки държави.

Това е неизбежно. В момента, в който централизираната власт започне да се руши, то тогава неизбежно и сепаратиските движения ще започнат. Има огромна опасност от гражданска война, от "Югославия с ядрено оръжие. В момента ни ужасява всичко, което се случва в Украйна. Мен лично ме притеснава това, че утре може да се случи нещо още по-страшно. Всички трябва да се готвим за това. Трябва да се предвиди. И ако можем да предотвратим тази ситуация, то обезателно трябва да го направим.

В момента ви гледат много българи. Какво е вашето послание към тях, питам ви и като създател на фондация, която помага на пострадалите от войната?

Да, ние създадохме фондация "Истинската Русия" , защото Русия на Путин е фалшива. Искаме да напомним на всички, че Русия днес е тази на Пушкин, на Толстой, а не тази на Сталин и на Путин. Иска ни се тази Русия да е истинската. Създадохме тази организация, за да помагаме на украинските бежанци, които са във възможно най-лошата ситуация. Правим каквото можем и продължаваме да го правим. Сега обаче виждаме и казусът с руските бежанци. Все повече хора бягат и от Русия. Те се оказват в много тежка ситуация, защото на тях никой не помага и не иска да го прави. Искам да се обърна към българите с една молба. Знам, че руснаците търсят убежище и в България. Знам, че много хора мислят за руснаците като за братя. Моля, разберете, че тези руснаци, които попадат във вашата страна – това са хора, които са против диктатурата, против Путин, против войната. Моля, бъдете добри към тях.

Борис Акунин, благодаря ви за участието! За мен беше удоволствие!