Днешната политическа система в Русия - т.нар. путинизъм, „няма да издържи дълго”, предрича известният руски писател Борис Акунин, цитиран от агенция „Франс прес”.

Акунин заявява, че е „песимист за Русия в краткосрочен план, но оптимист в средносрочен”, въпреки че днес страната му „тъне в мрак”.

„Страхувам се, че ще трябва да се плати висока цена за смяна на режима", подчертава творецът пред АФП в кулоарите на фестивала „Джоузеф Конрад”, организиран в Краков (Южна Полша) в чест на големия британски писател от полски произход.

Руският „режим без съмнение ще си отиде, просто защото е извънредно неефикасен, един исторически анахронизъм”, допълва Акунин - създател на прочутия детектив Ераст Фандорин, събрал в едно черти на Джеймс Бонд и Шерлок Холмс в романи из живота на царска Русия от предреволюционния период.

Запитан за видимо ефективните действия на руската власт в Украйна, Акунин признава, че „не знае много добре какво става там”, но изразява убеденост, че „руската заплаха е фактор, сплотяващ украинската нация”.

Като основен проблем на украинците той определя „същия като в Русия – корупцията”.

Участвал в демонстрации срещу Путин в Москва, писателят наред с книгите за Фандорин пише история на Русия в 8 тома, два от които вече са излезли. Манталитетът на руския народ според него има твърде дълбоки корени, стигащи „чак до Златната орда. Днешна Русия е наследила далеч повече от империята на Чингис хан, отколкото от Византия”, уверява той.

И заявява: „Не бих могъл да остана обективен, говорейки за Ленин или за Сталин. За последния ще може да се говори, едва щом стане невъзможно той да се върне отново. А сега виждаме нещо като ренесанс на сталинизма”.