САЩ ще изпратят до 60 млн. дози от ваксината на „АстраЗенека“ за по-бедните страни, които страдат от недостиг. Решението бе взето след нарастваща критика от СЗО, че администрацията на Байдън трупа ваксини, докато други страни страдат, предаде „Франс прес“.

Това бе обявено, след като Байдън разговаря с премиера на Индия Нарендра Моди и двамата се ангажираха "да работят заедно в тясно сътрудничество в борбата срещу COVID-19". Предстоящата помощ, макар и ограничена, е промяна за Белия дом, който досега не бе склонен да отстъпва на други страни големи количества от излишъка от препарати за имунизации, отбелязва „Ню Йорк Таймс“.

Президентът Джо Байдън каза, че САЩ са “решени да помогнат на Индия в момент на нужда”, като незабавно предоставят материали за производство на ваксини, терапевтични средства, тестове, вентилатори и защитно оборудване”.

Щатите вече сключиха споразумения да доставят 2,5 млн. дози на Мексико и 1,5 млн. на Канада. В момента в страната разрешени за използване са ваксините на „Пфайзер“, „Янсен“ и „Модерна“, като на територията ѝ бяха произведени милиони дози от препарата на „АстраЗенека“, които обаче засега не могат да бъдат използвани.

Около 10 млн. дози от ваксината на "АстраЗенека" вече са произведени, но трябва да минат проверка от Агенцията за контрол за покриване на норми за качество, като процедурата може да бъде завършена в следващите седмици. Още около 50 млн. дози са в различни стадии на производство и може да са налични за износ през май и юни, стига федералната агенция да ги обяви за годни, отбелязва "Вашингтон пост".