Съединените щати поискаха план за увеличаване на военните бюджети в НАТО до края на годината. Американският секретар по отбраната Джеймс Матис заяви, че американските данъкоплатци няма да носят непропорционалното бреме в защита на западните ценности.

Секретарят Матис призовава останалите 27 министри на отбраната за рамка до края на годината, в която да се постигнат договореностите за по- високи военни бюджети, които са постигнати още на срещите на върха в Уелс през 2014 г. и във Варшава 2016 г.

Това става само два месеца преди американският президент Доналд Тръмп да пристигне в Брюксел за първата си среща с държавните ръководители от НАТО.

В изявлението се настоява в края на годината да има развитие в положителна посока, да има ясни планове за постигане на прага от 2% от БВП за отбрана в националните бюджети като се призовава държавите, които са минали този праг трябва да помогнат на останалите също да го постигнат. В момента само пет държави отговарят на този критерий – САЩ, Великобритания, Естония, Гърция и Полша.

България има 1.2% от БВП за отбрана в тазгодишния бюджет, уточни пред bTV министърът на отбраната Стефан Янев.

Утре се очаква Джеймс Матис да разясни позицията си на пресконференция в главната квартира на НАТО. Попитан дали трябва да се скъси срока от 10 години за постигане на този праг от 2% в рамките на няколко години генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви че това не е обсъждано, но трябва да се запази инерцията от обръщане на негативната тенденция с военните бюджети.

"Това е доста твърдо послание към всички съюзници и отразява политическата реалност в САЩ.Министрите казаха че са готови да направят повече не като услуга като САЩ, но е в интерес на Европа и Канада да инвестират повече в отбрана за нашата сигурност", каза още Столтенберг.

По-рано днес при пристигането си за първо посещение в Брюксел като секретар по отбраната доскорошният генерал от морската пехота и върховен главнокомандващ в НАТО по операциите подчерта, че трябва да се споделя бремето в защитата на свободата.