В проекторезолюция, внесена в Съвета за сигурност на ООН, Съединените щати искат петролно ембарго срещу Северна Корея, спиране на нейния износ на текстил, забрана за наемане на севернокорейски работници зад граница, както и замразяване на авоарите на лидера Ким Чен-ун и забрана той да пътува в чужбина, предаде Франс прес.

Санкциите са заради шестия ядрен опит на Пхенян от преди дни.

Текстът е подкрепен от Великобритания и Франция. САЩ искат резолюцията да бъде приета идния понеделник, добавя АФП.

Все още не е ясно каква ще е позицията на Китай, който ще бъде най-засегнат от подобни санкции и който има право на вето в Съвета.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че военни действия срещу Северна Корея не са избор номер едно на неговото правителство, но че този вариант не е изключен.

Тръмп каза това след телефонен разговор с китайския президент Си Дзинпин, посветен на кризата със Северна Корея.

"Ще видим какво ще стане. Ще видим какво ще стане. Със сигурност това не е нашият избор номер едно, но ще видим какво ще стане", каза президентът пред журналисти, преди да замине за щата Северна Дакота. Той намекна, че преди да се обмисля възможността за военни удари, ще бъдат проучени други начини, за да бъде накарана Северна Корея да изпълнява решенията на международната общност.

Тръмп каза, че Си е сто процента съгласен с него. "Имахме много откровен и много силен телефонен разговор. Президентът Си иска да направи нещо. Ще видим може ли да го направи или не", добави президентът на САЩ, цитиран от Ройтерс. 

Президентът Си Дзинпин е напомнил на американския си колега волята на Пекин севернокорейският проблем да бъде уреден с преговори и с мирни средства, предаде Франс прес, като цитира агенция Синхуа. В телефонния разговор Си е заявил, че Китай държи на ядреното неразпространение и на безядрен Корейски полуостров.

"Китайският президент каза, че всички трябва да се стремят към мирно уреждане на проблема и че най-добрият начин за това е диалог, съчетан с глобални мерки", гласи съобщението на Синхуа.