Белият дом съобщава за „предстояща“ атака на Иран с балистични ракети срещу Израел, съобщават световните агенции.

Според високопоставен служител, цитиран от Би Би Си, Техеран се готви да извърши „неминуемо нападение с балистична ракета срещу Израел“.

„Директна военна атака от страна на Иран срещу Израел ще има тежки последици за Иран“, предупреждава служителят и добавя, че САЩ подкрепят „отбранителни приготовления за защита на Израел от тази атака“.

АФП цитира като свой източник американски служител, а Ройтерс и Аксиос цитират поотделно високопоставения служител на Белия дом.

Последва и реакция от Тел Авив. Говорителят на Израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ) Даниел Хагари заяви, че към момента Израел не е идентифицирал въздушна заплаха от страна на Иран.

Хагари добави, че ЦАХАЛ са в състояние на повишена готовност и че иранска атака срещу Израел би имала последствия.

Премиерът Бенямин Нетаняху призова израелците да следват стриктно инструкциите за безопасност на командването на вътрешния фронт на армията и да „се държат заедно“.

Във видеообръщение към нацията Нетаняху заяви, че Израел е „в разгара на кампания срещу иранската ос на злото“.

 

Той допълни, че Израел е „решен“ да върне жителите на северната част на страната в домовете им, но добави, че предстоят „големи предизвикателства“.

„Заедно ще се борим и заедно ще победим“, заяви израелският министър-председател.

Израелското нахлуване в Ливан започна снощи въпреки призивите от международната общност въздържане, за да се избегне тотална война.

Тел Авив настоява, че целта не е окупацията на Южен Ливан, а унищожаването военна инфраструктура и тунелите на „Хизбула“.

„Хизбула“ отрича да е имало преминаване на границата и пряк сблъсък, но че бойците ѝ са подготвени за такъв.

Редовната ливанска армия се оттегли от граничните райони, а премиерът заяви, че страната му е изправена пред „една от най-опасните фази“ в историята си.

„В момента съществува огромен политически вакуум, от който се възползва правителство на Нетаняху. САЩ, единствената страна, която може да обуздае Нетаняху и да спре настоящата много опасна ескалация, не го правят поради нестабилната ситуация предвид изборите там“, посочи анализаторът Карима Лачир.

Военните министри на Израел и САЩ са обсъдили ситуацията. Вашингтон повтори, че стои зад правото на Тел Авив да се защитава.

 

Външният министър на Обединеното Кралство Дейвид Лами подчерта, че цената на регионална война ще бъде огромна.

От 23 септември насам Израел нанесе масирани въздушни удари по цели на подкрепяната от Иран терористична групировка „Хизбула“ в Ливан.

При атаките загинаха над 1000 души и бяха ранени над 2900 души, по данни на ливанското Министерство на здравеопазването, цитирано от Анадолската агенция.

Няколко висиокопоставени членове на „Хизбула“ бяха убити по време на нападението, включително нейният лидер Хасан Насрала.

„Хизбула“ и Израел водят трансгранични военни действия от атаката на „Хамас“ на 7 октомври и последвалата война в Газа, в която загинаха близо 41 600 души, повечето от които жени и деца.

Международната общност предупреди, че израелските атаки в Ливан могат да доведат до ескалация на конфликта в Газа в по-широка регионална война.

Проследете всичко около последната ескалация на конфликта в Близкия изток в ефира на bTV и в нашия онлайн репортаж.

Последвайте ни за още актуални новини в Google News Showcase

Последвайте btvnovinite.bg във VIBER

Последвайте btvnovinite.bg в INSTAGRAM

Последвайте btvnovinite.bg във FACEBOOK