Размяна на обвинения между Съединените щати и Русия. Повод за това стана решението на Вашингтон да се оттегли от договора за унищожаване на ядрените ракети с малък и среден обсег в Европа.

Русия е нарушила споразмението, разработвайки нова ракетна система, твърди Вашингтон. Американските власти поставиха 60-дневен ултиматум на Москва да се върне към изпълнението на договора.

"Всички тестове на ракетната система бяха извършени на полигона Капустин Яр и техният обсег ги превръща в директна заплаха за Европа", посочи Майк Помпео, държавен секретар на САЩ. 

Руският президент Владимир Путин отхвърли обвиненията. Според него, американските власти от дълго време са искали да анулират договора.
 
"Следващата стъпка беше да обвинят някого. Най-лесно за Запада е да чуе, че Русия е виновна. Това не е истина, ние искаме да запазим договора. Но ако това не се случи, ще реагираме по съответния начин", каза руският държавен глава. 

Първият дипломат на Евросъюза Федерика Могерини призова Вашингтон и Москва да направят всичко по силите си, за да запазят договора.