САЩ и Русия не постигнаха споразумение за слагане на край на гражданската война в Сирия. Преговорите ще продължат утре, въпреки че американският президент Барак Обама изрази скептицизъм по отношение на успеха на дипломатическите усилия, предаде АП.

Русия и САЩ от седмици се опитват да постигнат спиране на огъня между правителството на сирийския президент Башар Асад и умерените бунтовници, което да разшири хуманитарния достъп до стотиците хиляди цивилни, хванати в капана на сраженията.

Стратегията зависи от малко вероятното военно партньорство между САЩ и Русия срещу действащите в Сирия екстремистки групировки, отбелязва „Асошиейтед прес”. Двете страни силно се разминават в оценките си за това кои от групировките извън ИДИЛ и „Ал Кайда” са терористични и кои са легитимна част от опозицията.

Пожелал анонимност високопоставен служител на Държавния департамент на САЩ заяви, че преговорите са ударили на камък вчера, когато Русия се е оттеглила от споразумения по въпроси, смятани от американските преговарящи за вече уредени. Той не даде повече подробности.

Държавният секретар на САЩ Джон Кери и руският министър на външните работи Сергей Лавров се консултират със своите правителства преди продължаването на обсъжданията утре.