Споразумението за ядрената програма на Иран беше постигнато в неделя призори и вече се съобщава, че то е било предшествано от продължителни тайни разговори между Вашингтон и Техеран, предаде Асошиейтед прес.

Агенцията и сайтът "Al-Monitor", специализиран по проблемите на Близкия изток, посочват, че тайните разговори за бъдещото споразумение са започнали между представители на американското правителство и Техеран през март, още преди на президентския пост да застане реформаторът Хасан Рохани. Тези разговори са се водили успоредно с преговорите между Иран и великите сили от групата 5+1 и са допринесли за окончателното споразумение, подписано в Женева.

Администрацията на Барак Обама се договорила с медиите да не огласяват тайните разговори, за да не се провалят преговорите в Женева. Но след подписването на споразумението АП и "Al-Monitor" разкриха, че тайните разговори са започнали преди близо 10 месеца в Оман, след като са получили одобрението на президента Обама.

Междувременно по въпроса с иранското споразумение коментар направи и България. Външното ни министерство приветства постигнатата в Женева договореност. То е резултат от решимостта на страните да отворят път към намирането на взаимноприемливо, дългосрочно и всеобхватно решение на този дългогодишен проблем, се казва в изявление на МВнР.