САЩ и Германия са постигнали пробив в разрешаването на конфликта си за строителството и експлоатация на газопровода „Северен поток 2“. Това става ясно от съвместно изявление на Вашингтон и Берлин, публикувано на сайта на външното министерство на Федералната република. Наличеието на пробив по този казус потвърди и дипломатът от Държавния департамент Виктория Нюланд.

Според Берлин постигнатият пробив трябва да помогне за планирания рестарт на отношенията между САЩ и Германия след трудните години при бившия американски президент Доналд Тръмп, предаде ДПА.

САЩ продължават да са силно скептични по отношение на почти завършения тръбопровод, както отбеляза и самият американски президент на 20 юли малко след срещата си с германския канцлер Ангела Меркел, но същевременно Байдън дава знак, че Вашингтон е готов да смекчи позицията си за газопровода, който е предназначен да пренася руски газ до Германия, заобикаляйки Украйна, която разчита на приходите от транзита на газ.

Снимка: EPA

По време на консултациите с германското правителство САЩ са водили интензивни консултации с Украйна. Американският дипломат Виктория Нюланд отбелязва, че според споразумението Германия се е ангажирала да предприеме мерки, в случай че Русия опита да използва енергетиката като оръжие или извърши нови агресивни действия срещу Украйна. В това число влизат възможни санкции.

Договорена е също  подкрепа за Киев в продължаване с още десет години на споразумението с Русия за транзита на газ, което изтича през 2024 г. Страните ще работят и за намаляване на зависимостта на Украйна от руски газ и от приходите от транзита.

В Берлин обявиха, че САЩ няма да налагат повече санкции срещу „Северен поток 2“. В случай че Русия използва енергетиката като политическо оръжие, Германия се ангажира да предприеме мерки на национално равнище и да работи на европейско за налагане на санкции - в енергийния сектор или други икономически важни отрасли.

Освен това Берлин и Вашингтон са се разбрали да бъде създаден „Зелен фонд за Украйна“ с начален капитал от 150 милиона евро, осигурени от Германия. Целта е чрез участието на частни инвеститори впоследствие тази сума да нарасне на 1 милиард долара.

Това ще включва също водородни проекти, енергийна ефективност и възобновяема енергия, за да може Украйна да стане по-независима от руския газ. Германия обещава техническа подкрепа за свързване на украинската електроенергийна мрежа с европейската.

Кремъл приветства ангажимента на Германия към „Северен поток 2“

Според правителствени източници Меркел в сряда е разговаряла по телефона с руския президент Владимир Путин и сред обсъдените въпроси е бил и този за "Северен поток 2".

В изявление след разговора Кремъл приветства "последователния ангажимент на Германия" за изпълнението на проекта, който определи като чисто икономически и имащ за цел да подобри енергийната сигурност на Германия и ЕС.

Възможното продължаване на договора с Украйна за транзитния пренос на газ също е било обсъдено, заяви руското президентство.