Общо 577 млрд. долара ще похарчат Съединените американски щати за отбрана през 2015 г., от които 64 млрд. долара са предназначени за войни в чужбина. Това е разписано в законопроекта за политиката на отбраната, който бе одобрен от Конгреса в петък, предаде „Ройтерс”.

Сенатът одобри законопроекта и го изпрати на президента Барак Обама за подпис. Камарата на представителите гласува миналата седмица текста, който определя политиката на отбраната и одобрява разходите за 2015 финансова година, която започна на 1 октомври.

Законопроектът одобри базисен бюджет на Пентагона от 496 млрд. долара в съответствие с искането на Обама, плюс близо 64 млрд. долара за конфликти в чужбина, включително войната в Афганистан. Той също така одобри 17,9 млрд. долара за работата на Министерството на енергетиката по ядрените оръжия.

Мярката официално одобри плана на Пентагона да провери, обучи и екипира умерени сирийски опозиционни военни сили, които да воюват срещу „Ислямска държава”, да защитават сирийския народ и да създават условия за прекратяване на гражданската война в Сирия чрез преговори.

Одобрена бе и американската военна програма за обучаване и подпомагане на иракските кюрдски сили, воюващи срещу екстремистите от „Ислямска държава”.