Съседните на Украйна държави се готвят да приемат бежанци. Все още не е ясен броят на цивилните жертви от сутринта до днес. bTV разговаря с хора от границите с Полша и Словакия, както и със журналисти в сърцето на конфликта.

Към границата на Украйна със Словакия се стичат все повече хора. Някои от тях казват, че най-лошият сценарий вече се сбъдва. Полша също обяви готовност да приеме бежанци от Украйна. На границата вече е журналистът Бил Хикс.

„В коли точно зад мен идват все повече хора. Видях жена с малко момиче, а жената зад волана плачеше“, каза Бил Хикс. 

Специално за bTV от Луганск предава кореспондентът на италианската телевизия РАИ - Ема Фарне. 

„Tова е Северодонецк Това обикновено е оживен град. Сега може да видите колко празни са улиците. Вчера и онзи ден тук трафикът беше много засилен. Сега има огромни опашки пред банкоматите. Хората теглят колкото пари е възможно, защото се страхуват, че градът може скоро да бъде нападнат“, каза Ема Фaрне.

Европа не е виждала такава вълна от бягащи от конфликт на Стария континент от 70 години насам - километрични задръствания, опашки пред бензиностанциите и на автогарите.  

„Тази сутрин видяхме голяма експлозия, в момента е по-спокойно. Хората купуват автобусни билети, но в момента има спекулации и цените са десет пъти по-високи. Вече имаме новини за цивилни жертви“, допълни журналистката.

След сирените и експлозиите много хора потърсиха убежище в станциите на метрото. Засега евакуацията е невъзможна по въздух, защото въздушното пространство над Украйна е затворено.

„Засега не виждам паника по улиците, но разбира се във въздуха се усеща голяма тревога. Има опашки пред банкоматите - пред някои повече, пред други по-малко. Виждат се хора, които носят багаж и заедно с близките си които искат да напуснат“, каза пред bTV журналистът Володимир Петров.

След сирените и експлозиите много хора потърсиха убежище в станциите на метрото. Засега евакуацията е невъзможна по въздух, защото въздушното пространство над Украйна е затворено.

Държавите, граничещи с Украйна на Запад, се подготвят за бежанска вълна. Молдова обяви готовност да приеме около 200 хиляди украинци, Полша - поне един милион. Страната вече е дом на около 2 милиона украинци, много от които са се преместили след конфликта от 2014 г.