Сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че до 1 август официално ще бъде обявена препоръка за трета доза ваксина срещу COVID-19 за рискови граждани, пише местният вестник „Политика“.

Според изданието Националният имунизационен орган на Сърбия е постигнал принципно споразумение за прилагане на още една доза ваксина за граждани, които са със слаб имунитет поради други заболявания, особено хора с автоимунни заболявания, тези, които са на имуносупресивна терапия и пациенти с трансплантация на органи.

Допълнителна доза от ваксината ще бъде препоръчана и за тези над 80 години, които имат заболяване, както и за по-младите граждани със сърдечно-съдови заболявания и без антитела.

Бърнабич добави, че правителството следи проучванията на производителите, както и препоръките на Световната здравна организация, но местните експерти също ще представят своите становища в срок до 23 юли.

По думите ѝ в момента 48,6% от гражданите в Сърбия са ваксинирани.

Третата игла и институциите

Препоръка да бъде поставена трета доза от ваксината срещу коронавируса все още няма нито от страна на Световната здравна организация, нито от Европейската агенция по лекарствата.

След като „Пфайзер“ обяви, че ще поиска одобрение за поставяне на трета игла от нейния препарат, две водещи американски агенции заявиха, че американците все още не се нуждаят от "бустери" и не зависи от компаниите да решават кога тези ваксини може да са необходими. Същата позиция заеха и от СЗО и ЕМА.

„Все още не знаем дали ще бъдат необходими ускорители на ваксини, за да се поддържа защитата срещу COVID-19, докато не бъдат събрани допълнителни данни. В момента учените работят върху това“, казаха от СЗО в отговор на записване на "Ройтерс".

Кои държави вече поставят трета доза?

На 1 юли руските власти започнаха ваксинация с допълнителни дози ваксини срещу коронавирус за хора, имунизирани преди повече от шест месеца, поради нов скок в броя на заразените с COVID-19.

Гражданите в Израел, чиято имунна система е „застрашена“, могат да се възползват от поставяне на трета игла от препарата на „Пфайзер“.

Обединените арабски емирства и Бахрейн предоставиха дози от ваксината на същия производител на тези, които вече са имунизирани с две от тази на „Синофарм“.

Обединеното кралство също започна да планира кампания за допълнителна доза ваксина, която да бъде приложена по-късно тази година, след като здравните експерти заявиха, че третата игла може да е необходима на възрастните и уязвимите от есента.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!