„Пфайзер“ ще търси одобрение от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата за имунизиране с трета доза от ваксината срещу коронавирус. Целта е да се засили допълнително имунитета и да се повиши отговорът срещу силно заразния „Делта“ вариант.

Предварителни данни от проучване на „Пфайзер-Бионтех“ показват, че стимулираща трета доза, поставена 6 месеца след втората ваксинация, повишава между 5 и 10 пъти нивото на антителата.

Двете компании подчертаха също, че в лабораторни условия ваксината им показва добри резултати срещу варианта „Делта“, така че трета доза ще може да засили имунитета и срещу него. Провеждат се тестове, които „да потвърдят тази хипотеза“, посочиха те.

„Пфайзер“ ще поиска одобрение на третата доза в САЩ още през август. На този етап обаче изглежда, че няма зелена светлина за това.

Регулаторите в Съединените щати реагират предпазливо на предложението. 

"Американците, ваксинирани изцяло, за момента нямат нужда от допълнителни дози. Готови сме да поставяме "напомнящи дози", ако и когато науката докаже, че са необходими", се казва в позиция на Агенция по лекарствата в САЩ и Центрове за превенция и борба със заболяванията FDA, CDC.

"Няма достатъчно данни дали трета доза ваксина ще е от полза и за кого", заявяват от СЗО.

Всяка промяна в плана за имунизация би имала последствия за целия свят. От 158 милиона напълно ваксинирани хора в САЩ, повече от половината са получили препарата на „Пфайзер“. Две трети от дозите, доставени в Европейския съюз, също са на компанията, а в Израел това е единствената използвана ваксина.