Сръбските власти обявиха, че са започнали предварително разследване срещу някои от изявените опоненти на ваксинирането, след като 10 възрастни и 2 деца починаха в епидемията от морбили, съобщават медии в западната ни съседка.

През миналия месец обединение от 270 родители от цяла Сърбия обвини във всяване на паника 43 души. Белградският в.”Блиц” цитира документи на прокуратурата, според които сред проучваните са известната фолк певица Йелена Карлеуша, писател и дори лекар, които публично се обявиха срещу ваксинирането.

Сега текстовете на сръбския Наказателен кодекс предвиждат до 5 години лишаване от свобода за действията им, ако бъдат признати за виновни.

Според сръбския институт за обществено здраве, от избухването на епидемията през октомври от морбили са се разболели 3 800 души, като има и 15-дневно бебе. Двете деца, които са починали от болестта, са били на две и четири години.

По-рано този месец сръбският министър на здравеопазването Златибор Лончар призова родителите да ваксинират децата си като каза, че избухването на епидемия от морбили можеше да не се случи, ако се бяха вслушвали в лекарите, „а не в известни личности”.

Комбинираната ваксина, която включва и компонент срещу морбили, е задължителна за децата в Сърбия, но съдилищата рядко налагат глоби между 30 000 и 150 000 динара (250-1250 евро) на родители, които не са ваксинирали децата си.

Епидемия от морбили има също в Румъния, Италия, Франция, Германия и Гърция.