Сърбия няма да влошава отношенията си с Русия заради Европейския съюз, обяви сръбският премиер Ивица Дачич, цитиран от АФП, на фона на натиска от Брюксел Белград да хармонизира позициите си спрямо Москва с тези на ЕС.

„Нашата цел е да станем страна членка на Европейския съюз, но не за сметка на нашите отношения с приятелите ни, които не са членове на Съюза", заяви Дачич след разговор с руския си колега Сергей Лавров в Москва.

Той каза още, че Москва не оказва никакъв натиск на Белград относно европейския му избор, след като Сърбия, която е исторически съюзник на Русия, започна през януари преговори за присъединяване към ЕС.

Дачич увери, че разговорите по енергийните въпроси ще продължат между Сърбия и Русия след анулирането от Москва на проекта за газопровод „Южен поток", който трябваше да доставя руски газ на Европа, преминавайки през страната. „Сърбия се нуждае от този проект, той гарантира енергийната й сигурност. Днес имаме доставки, които преминават само през Украйна", подчерта Дачич и призова за продължаване изпълнението на стратегическия проект.

През ноември Белград се ангажира по искане на Брюксел да хармонизира „постепенно" позицията си спрямо Русия с тази на ЕС, най-вече по въпроса за санкциите. След избухването на кризата в Украйна през ноември 2013 г. сръбската дипломация поддържа крехък баланс между спазването на задълженията си към ЕС с оглед кандидатурата за членство в съюза и запазването на добри отношения с Москва, която подкрепи Сърбия по редица чувствителни международни проблеми.