Косово и Сърбия постигнаха споразумение за документите за самоличност. Това обяви в „Туитър“ върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел.  

"Имаме сделка. В рамките на подкрепяния от ЕС диалог Сърбия се съгласи да премахне документите за влизане и излизане за притежателите на косовски документи за самоличност, а Косово се съгласи да не ги въвежда за притежателите на сръбски документи за самоличност", обяви Борел.

Косовските сърби, както и всички останали граждани, ще могат да пътуват свободно между Косово и Сърбия, като използват своите лични карти. ЕС току-що получи гаранции за това от премиера Курти, добави той. 

"Това е европейско решение. Поздравяваме двамата лидери (косовския премиер Албин Курти и сръбския президент Александър Вучич - б.ред.) за това решение и тяхното лидерство", написа още върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността.

Във видеопослание, публикувано в "Туитър", Борел призова Курти и Вучич да продължат да показват прагматизъм и конструктивност и да решат проблема и за регистрационните номера на автомобилите.

Напрежението в населената със сърби северна част на Косово се повиши в края на юли заради решението на правителството в Прищина да замени личните документи, издадени от сръбските власти, с такива, издадени от властите на Косово. 

Освен това властите на Косово бяха обявили, че ще заменят регистрационните табели на автомобилите на сърбите, които са издадени от сръбските власти, с такива, издадени от косовските власти.

По-късно косовското правителство реши да отложи прилагането на мярката с един месец, но разговорите между Вучич и Курти на 18 август в Брюксел не дадоха резултат, припомня БТА.