Новият председател на Камарата на общините в британския парламент ще се казва сър Линдзи Хойл.

„Мистър ред” е 62-годишен депутат от опозиционната Лейбъристка партия.

Хойл е дългогодишен депутат в парламента. От 9 г. е заместник-председател. Той беше избран късно снощи след 4 тура тайно гласуване.

Хойл заменя на поста емблематичния Джон Бъркоу, който ръководеше работата на Камарата на общините цели 10 г. – рекорд в съвременната история на Великобритания.

Новият председател заяви, че председателят на камарата трябва да бъде независим и справедлив и обеща да работи за обединяването на парламента.

"Надявам се, че тази камара ще бъде уважавана не само тук, но и по целия свят. Трябва да се постараем катранът да бъде изтрит. И респектът и толерантността, които очакваме от всички тук, да бъдат показани и ще се погрижим това да стане", заяви той. 

От 2017 г. управляващата Консервативна партия няма мнозинство в парламента, което дава на опонентите ѝ свобода да се противопоставят на правителството и значителна роля на председателя на Камарата, отбелязва Ройтерс.

Това съотношение обаче може да се промени след изборите на 12 декември.

Междувременно във Великобритания се разрази скандал заради Русия и брекзит – точно, както в Съединените щати с предполагаемата руска намеса.

Британският премиер Борис Джонсън е под натиск от Камарата на лордовете и от опозицията да публикува, преди изборите на 12 декември, доклад за руската намеса в британската политика.

Докладът проследява къде са отишли значителни финансови потоци от Русия във Великобритания преди референдума за брекзит и по-конкретно към кои политически кръгове, включително и управляващите консерватори.