Великобритания отбелязва поредната дата, на която брекзит не се случи, 1226 дни след реферемдума за излизане от Европейски съюз. За трети път напускането остава проект в бъдещето.

Новата дата е 31 януари 2020 г., а дотогава британците ще проведат предсрочни избори, с надеждата да ускорят процеса.

Заради първоначалният план обаче, колоритният председател на британския парламент Джон Бъркоу се оттегля след 10 години на поста. Той е председателствал работата на парламента при четирима премиери – Гордън Браун, Дейвид Камерън, Тереза Мей и Борис Джонсън.

Притежава блестящо чувство за хумор и стана прословут с начина си да укротява депутатите.

През май в специално интервю за bTV Бъркоу сподели, че политическата кариера не го блазни, след като един ден слезе от председателското кресло: “Това, което аз искам да правя, е да изнасям речи, да пиша, може би да се занимавам с благотворителност и със спорт. Аз съм страстен почитател на спорта като цяло. Съмнявам се, че ще имам една работа, вероятно ще правя много неща едновременно, ще се опитам да им се наслаждавам и да се забавлявам”.

Както обеща преди два месеца, Бъркоу се оттегля днес със сълзи на очи, въпреки че брекзит отново беше отложен.

Премиерът Борис Джонсън го изпрати в типичния си стил: „Направихте повече от всеки друг след Стивън Хокинг да удължите във времето тази парламентарна сесия. И, тъй като идва най-дълго отлаганото пенсиониране след Франк Синатра, г-н председател, всички ще се присъединят към мен, за да Ви благодарят”.