Мариана Буданова, съпругата на Кирило Буданов, който е началник на главното управление на разузнаването на Министерството на отбраната на Украйна, е била отровена, предава Ройтерс.

Снимка: Reuters

Публичният образ на Буданов стана популярен в Украйна, където той е представян като задкулисен ръководител на опитите за отвръщане на удар на Русия. В руските медии той е мразен.

Ако се потвърди като умишлено, предполагаемото отравяне на съпругата му ще представлява най-сериозното нападение срещу член на семейството на високопоставена украинска лидерска фигура, откакто Москва започна инвазията си през февруари миналата година.

Снимка: Reuters

Украинското военно разузнаване и вътрешните служби за сигурност не са коментирали.

Украинските издание Babel, Suspline, Ukrainska Pravda и RBC Ukraina съобщават, че Буданова е в болница, като е подложена на лечение за ефектите след отравянето.

Руски съд разпореди задочно Кирило Буданов да бъде арестувана по обвинение в тероризъм.

По-рано Москва обвини украинските тайни служби за убийствата на провоенен руски блогър и провоенен журналист на руска земя. Киев отрича да е замесен в тези смъртни случаи.

Вижте във видеото ексклузивно интервю на Виктория Петрова с началника на Главното управление на разузнаването на Украйна Кирило Буданов: