Преговорите за гръцката криза стигнаха до пробив и Еврогрупата и Атина постигнаха споразумение късно вечерта в петък, предаде „Ройтерс”, цитирайки представител на гръцкото правителство.

Гърция ще получи удължаване на спасителния механизъм с 4 месеца, но остава под наблюдение. Първоначалното искане на кабинета на Алексис Ципрас беше срокът да се увеличи с 6 месеца. Той постави и условието да не се налагат нови реформи на Атина.

Ангела Меркел обаче поиска сериозна промяна в съдържанието на гръцкото искане.

Часове по-късно стана ясно, че Гърция ще продължава да получава помощ от Европейския съюз през следващите 4 месеца. За да се случи това, Атина ще трябва да представи детайлен план за реформи в понеделник.

„Има споразумение”, заяви източник от ЕС, докато еврокомисарят Валди Домбровскис написа в Туитър: „Програмата за удължаване на помощта на Гърция може да продължи. Важно е Гърция да спазва ангажиментите си и да представя подробен списък от мерки за реформи”.

На свой ред председателят Еврогрупата Йерун Дейселблум заяви, че Гърция е потвърдила, че ще провежда структурни реформи и поела задължението да се въздържа от едностранни действия.