Поверителна проверка на британската полиция показа, че терористи биха могли да проникнат в сградата на парламента и да нападнат депутати. Това пише в. "Сънди телеграф", позовавайки се на три информирани източника, цитиран от БТА.

Според вестника операцията с имитиране на терористична проява е проведена през нощта и в период, когато депутатите са във ваканция, за да не знаят какви са резултатите от експеримента.

Сътрудници на правоохранителните органи, които играели ролята на терористи, стигнали до сградата с лодка по реката и, без особени затруднения, проникнали в Камарата на общините. Една от бъдещите мерки за сигурност, които били предложени за осуетяване на този сценарий, е да се поставят бариери по реката, за да не могат плавателни съдове да доближават сградата на парламента.

Вестникът отбелязва, че експериментът е извършен пет месеца след терористичното нападение в правителствения лондонски квартал Уестминстър. Тогава 52-годишният Халид Масуд се вряза сред пешеходци и полицаи на Уестминстърския мост. После той слезе пред британския парламент и нападна с нощ полицая, охраняващ входа на сградата.

Масуд бе застрелян от полицията. При нападението му бяха убити петима души и ранени няколко десетки.