Над 40 души са били убити и 50 ранени при самоубийствена атака в шиитска културна и религиозна организация в западната част на афганистанската столица Кабул, предаде Би Би Си.

Отговорност за кървавото нападение поеха терористите от ИДИЛ. Нападателят-камикадзе се е самовзривил на сбирка на обществени активисти. 

Противоречиви са данните за това коя е мишената на нападението. По данни на говорител на министерството, цитиран от Ройтерс, то е извършено срещу афганистанската информационна агенция "Войс".  

"Мишена на атаката бе културният център "Табаян". Там имаше церемония по повод 38-ата годишнина от съветското нахлуване в Афганистан, когато стана (първата експлозия), заяви за АФП помощник-говорителят на министерството Насрат Рахими.

Министерството на вътрешните работи заяви пред Би Би Си, че самоубийственият взрив е последван от още две експлозии в района.

По непотвърдени данни, нападението е било съпътствано и с експлозии в съседен шиитски културен център, който се финансира от Иран.

През последните месеци "Ислямска държава" извърши атаки срещу шиити в цялата страна, а екстремистите в Афганистан значително засилиха позициите си в редица източни, южни и северни провинции.

На 25 декември столицата на Афганистан беше разтърсена от още един атентат.