Правителственият самолет, с който премиерът Бойко Борисов и делегация пътуваха за Саудитска Арабия не е бил допуснат да прелети над територията на Иран снощи и затова се е наложило прелитане над Ирак, съобщи в Рияд външният министър Екатерина Захариева.

„Правителственият самолет е притежавал необходимите дипломатически разрешения за полет над иранското въздушно пространство”, подчерта тя. По думите й полученият в последният момент отказ за прелитане е необясним и поради тази причина днес в МВнР в София е извикан временно управляващият иранското посолство у нас.

Официалната версия на иранските власти е, че не са знаели, че премиерът пътува на самолета и е имало изменение в курса. Захариева обаче изрази съмнение в това, че от "Авиоотряд 28" са допуснали грешка.

Тя обясни, че със съдействието на турските власти е било получено разрешение за минаване през Ирак.

Захариева беше категорична, че „всякакви твърдения за липса на разрешение и неспазване на процедурите, са неверни и спекулативни”.

Отношенията между Рияд и Техеран значително се влошиха в последните месеци заради събитията в Сирия и Йемен, в които активно са намесени и двете държави. Това се отразява и на полетите.